Zatem dzisiaj propozycja na wiosenne, świeże i chrupiące warzywa, podane z serem szopskim i sezamowym sosem, czyli "sałata" bez sałaty.
Składniki (2 porcje):
- kilkanaście listków botwiny
- kalarepa
- kilka rzodkiewek
- młoda marchewka
- 1/3 cukinii
- łyżka prażonych ziaren sezamu
- ok 150 g sera szopskiego*
Sos sezamowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy lub miodu
- sól, pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw.
Wytnij z marchwi i cukinii cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na talerzach rozłóż warzywa i ser, posyp sezamem i bezpośrednio przed podaniem polej sezamowym sosem. Pasują też kiełki rzeżuchy, lucerny lub brokuła.
*Ser szopski to bułgarski przysmak, kuzyn greckiej fety. Solankowy biały ser owczy (czasem też mieszany, z mleka owczego i krowiego). Podawany najczęściej w tzw. sałatce szopskiej: kawałki pomidorów i świeżego ogórka posypane starkowanym serem i polane oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz