18 maja 2014

Wiosenne warzywa z serem szopskim i sezamem

Sałatka. Nie lubię tego słowa, bo sałatka kojarzy mi z miksem gotowanych warzyw w majonezie. Do tego nie lubię zdrobnień. Sałata to już trochę coś innego, budzi raczej wyobrażenie talerza pełnego świeżych warzyw. Jednak gdy w skład "sałaty" nie wchodzi tytułowa sałata, to czy ciągle pozostaje "sałatą"? 

Zatem dzisiaj propozycja na wiosenne, świeże i chrupiące warzywa, podane z serem szopskim i sezamowym sosem, czyli "sałata" bez sałaty.

Składniki (2 porcje):
- kilkanaście listków botwiny
- kalarepa
- kilka rzodkiewek
- młoda marchewka 
- 1/3 cukinii
- łyżka prażonych ziaren sezamu
- ok 150 g sera szopskiego*

Sos sezamowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy lub miodu
- sól, pieprz






Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw.

Wytnij z marchwi i cukinii cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na talerzach rozłóż warzywa i ser, posyp sezamem i bezpośrednio przed podaniem polej sezamowym sosem. Pasują też kiełki rzeżuchy, lucerny lub brokuła.

*Ser szopski to bułgarski przysmak, kuzyn greckiej fety. Solankowy biały ser owczy (czasem też mieszany, z mleka owczego i krowiego). Podawany najczęściej w tzw. sałatce szopskiej: kawałki pomidorów i świeżego ogórka posypane starkowanym serem i polane oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz