Scones - bułeczki śniadaniowe lub do popołudniowej herbaty. Najlepsze - domowe! Żadne tam z supermarketu czy kawowych sieciówek, a fuj. Lekko podgrzane w piekarniku lub tosterze (opcja opiekania bułek), przełamane na pół, posmarowane prawdziwym masłem, z kapką dobrej konfitury lub miodu. Wygląd niepozorny, a smak wciągający. Niesłodkie, z dodatkiem suszonych rodzynek lub żurawiny.
Wersja wzbogacona - z kaszą jaglaną!
Scones*
Składniki (kilkanaście małych bułeczek):
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 kubka mąki typ 550
- 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 kostki schłodzonego masła (ok 50g)
- 1 łyżka mąki kukurydziarnej
- 1/2 kubka mleka + 1/2 łyżeczki octu jabłkowego (lub 1/2 kubka maślanki)
- 1/3 kubka suszonych owoców (np. rodzynki i posiekane daktyle)
- 3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić drobnym cukrem rozpuszczonym w małej ilości mleka)
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C. Mleko z octem wymieszać i odstawić na 10 minut. W dużej misce połączyć mąki, proszek, sól, dodać posiekane masło i rozetrzeć je palcami z suchymi składnikami aż powstanie "kruszonka". Dodać kaszę i makę kukurydzianą. Do mleka dodać syrop z agawy i suszone owoce. Wlać mokre składniki do suchych i zagnieść ciasto.
Z kuli ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na macie silikonowej do pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut aż lekko się zarumienią.
Podawać na ciepło.
Wersja wegańska: masło zastąp roślinną margaryną i użyj roślinnego mleka.
Kaszę jaglaną można zastąpić komosą (quinoa).
*Inspiracja z książki "The wegan baker" Dunji Gulin.
i ja tam byłem ... sconesy jadłem i chwaliłem! :)
OdpowiedzUsuń