16 stycznia 2013

Makaron z wędzonym łososiem


Z dedykacją dla Ani D.



Co jakiś czas dostaję od Ani wiadomość: ej, jaki był przepis na ten twój makaron z łososiem? Posłusznie dyktuję, z uśmiechem. Bo miło jest jak ktoś pamięta smak i chce do niego wrócić.
Proste, acz konkretne danie. Dla głodnych, zapracowanych, którzy wracają z roboty ze ściśniętym żołądkiem. Dziesięć minut i gotowe. 

Makaron dowolny. Najczęściej stosuję tu spaghetti lub penne. Podczas gotowania makaronu, szybko mieszam łatwy sos. 
Porcja dla 2 osób:
- 200 g makaronu
- 200 g wędzonego łososia
- duży ząbek czosnku
- 120 ml śmietany (np. 18%)
- sól, pieprz 
Opcjonalnie jeden, dwa dodatki: suszone pomidory z zalewy, natka pietruszki lub kolendry, prażone pestki słonecznika, kapary. Nie ma co przesadzać, im prostszy sos do makaronu, tym lepszy.


Na łyżce oliwy lekko podsmażyć zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojoną w małe kawałki rybę. Zwykle używam tu łososia w plastrach, które ciacham nożem na mniejsze kawałeczki. Po minucie dodać śmietanę, sól jeśli trzeba i pieprz: czarny lub biały, kolorowy też może być. Lubię odrobinę kajeńskiego dodać dla ostrości. Na koniec dodatek w postaci kaparów lub pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Zamieszać, poddusić 2 minuty na małym ogniu. Odcedzony makaron połączyć z sosem. Podawać posypany zieloną natką, pestkami słonecznika. Parmezanu dla mnie zabraknąć nie może. Mówią, że niby do ryby nie pasuje, ale ja mam inne zdanie. 
Szybkie, łatwe, syte, aromatyczne danie. Podstawowa wersja sosu przyjmie dodatek, który lubicie.
Co dodacie do swojego makaronu?




















9 komentarzy:

  1. Ot! Taki makaron, a ucieszyć podniebienie może. Oczywiście w domu tego nie zrobiłaś! A zjadł bym z apetytem! Z łososiem, kurna, makaron - pewnie, że bym zjadł...
    TaTa

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro wypróbuję:)Emi

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja dzisiaj posypię rukolą bo mam w lodówce - a co! ;) evqa

    OdpowiedzUsuń
  4. cały czosnek?! gdzie ja we Wroc <3 znajdę go a z tyle?! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również bardzo chętnie zajadam się pieczoną rybą, gdyż w takiej postaci ona mi bardzo smakuje. Całkiem niedawno także miałem okazję przyrządzić łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ i faktycznie wszystko wyszło obłędnie pyszne.

    OdpowiedzUsuń