19 lutego 2013

Ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej



Weekend rozpoczął się od bolącej głowy (po niespodziewanej wizycie gości, jakże wesołej!) i bolących mięśni (po pierwszym w życiu starciu ze "skalpelem" - dla wtajemniczonych ;) Człowiek warzywo. Szkoda zmarnować dzień wolny, do roboty! Rozruszałam się jeżdżąc mopem po mieszkaniu, a potem na dłuższą chwilę zatrzymałam się w kuchni. Spaghetti z czosnkiem, pomidorem, świeżym awokado i dużą ilością parmezanu uspokoiło żołądek. Coś słodkiego, coś słodkiego mi się chciało. Ciasto marchewkowe, to było to!
Miałam kiedyś sprawdzony przepis, ale zapiski zostały gdzieś w Polsce. Przejrzałam w internecie kilkanaście przepisów i wybrałam jeden, który trochę zmodyfikowałam.
Oryginalny przepis, też Słupszczanki, tutaj. Polecam jej stronę z super wypiekami.


Ciasto (tortownica 25 cm średnicy):
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki utartej marchewki
- 1/2 szklanki pokrojonego mango 
(lub ananasa z puszki)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów 
włoskich (można dać więcej)
- 10 pokrojonych daktyli (opcjonalnie)

Z tych proporcji i przy foremce 25 cm ciasto nie wyjdzie za wysokie. Jeśli chcecie uzyskać wysoki tort marchewkowy, zwiększcie ilość składników lub pieczcie w mniejszej tortownicy. Wyższy można przeciąć i przełożyć kremem. Niższy placek wydaje mi się bardziej dietetyczny ;) Zjem jeden kawałek przecież, nie dwa...

Polewa (poniższe zmiksować):
- 200 g serka mascarpone
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny


Suche składniki mieszamy w dużej misce. W mniejszej bełtamy jajka z olejem. Wlewamy do suchej masy i krótko miksujemy na gładką masę. Dosypujemy owoce i obtoczone w mące bakalie. Mieszamy i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 45-50 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe (nakłuwamy ciasto i patyczek wychodzi suchy). Wyjmujemy z piekarnika. Ciasto powinno wystygnąć w blaszce.
Wystudzone smarujemy schłodzoną w lodówce polewą. Zapraszamy gości i gotowe. Smacznego!





















14 komentarzy:

  1. wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konsumenci mówią, że smaczne ;)

      Usuń
    2. przepyszne. Śni mi się jeszcze po nocach Marta. :-)

      Usuń
  2. Super. Bardzo mi się podoba. Planuję jeszcze w tym miesiącu piec marchewkowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe podbiło moje serce parę lat temu ale z orkiszową mąką spróbuje. Skoro polecasz, to jasne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymieniam białą mąkę pszenną na orkisz w wielu wypiekach. wychodzi super, no i zdrowiej!

      Usuń
  4. To ciasto jest idealne dla mnie, proste i mega smaczne!
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak drobno utrzec marchewke? Halinka

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam, ciasto jest super! Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham ciasto marchewkowe! Ale do tej pory robiłam je trochę w innej wersji. Przekonałaś mnie, aby spróbować czegoś nowego, więc na pewno sięgnę po Twoje propozycje. Kupię mąkę od https://basiazsercem.pl/ bo zawsze używam jej do różnych wypieków i jest świetna.

    OdpowiedzUsuń