Libańska sałatka jest prosta w obsłudze. Szybko się ją przygotowuje (choć jest trochę krojenia) i szybko się zjada.
Polecam na wiosnę i lato!
W krajach arabskich do tabule dodaje się zwykle kaszę bulgur. W innych miejscach często można spotkać tabule z kuskusem lub kaszą quinoa. Drobna kasza mazurska ugotowana na sypko też by się sprawdziła w tabule (sprawdzę następnym razem). Głównym składnikiem tej sałatki jest jednak zielona pietruszka. Czasem dodaje się też listki mięty lub kolendry.
- 6 łyżek kuskusu + łyżka oliwy
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 pomidory
- 1 świeży ogórek
- 1 mała cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, czarny pieprz
- po szczypcie: cynamonu, kardamonu, kminu, gałki muszkatołowej, goździków, papryki
- zmiażdżony ząbek czosnku
Kuskus zalać gorącą wodą, dolać łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok 5 minut aż wchłonie wodę. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W dużej misce wymieszać kuskus z warzywami i natką.
Wymieszać składniki sosu. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać łyżeczkę miodu.
Tabule połączyć z sosem bezpośrednio przed podaniem.
Można przechowywać w lodówce ok 2 dni; sos najlepiej sos oddzielnie.
Smacznego!
Uwielbiam! Próbowałam z kuskusem i kaszą jęczmienną, z tą drugą była bardziej wilgotna :)
OdpowiedzUsuńspróbuję z jęczmienną! :)
Usuńpyszneeee choc jeszcze nie jadlam , zrobie , jutro moze zrobie :) ściskam moją ulubioną blogerkę :)
OdpowiedzUsuńpoznałam cię! charakterystycznie stawiasz przecinki :)
UsuńAnia S pisała ,Ania S :)
OdpowiedzUsuńAle zachęcająco wygląda :)))
OdpowiedzUsuńHania