8 października 2013

Jaglana na wynos



























Gdy jestem głodna, robię się zła. Na szczęście wystarczy kilkanaście minut i kilka prostych składników, 
aby przygotować posiłek na następny dzień, dzięki czemu nie głoduję w pracy i unikam rozdrażnienia.

Jaglana ze szpinakiem (1 porcja)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • 2 garście liści szpinaku
  • prażone pestki dyni i słonecznika
  • sos sojowy, pieprz, curry, kmin
  • olej kokosowy lub inny roślinny do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zdjąć z patelni. Szybko obsmażyć papryki pokrojone w paski. Dodać cebulę i czosnek oraz przyprawy sypkie. Wymieszać i dusić jeszcze minutę. Dodać kaszę jaglaną i sparzone liście szpinaku. Doprawić do smaku sosem sojowym. Gotową kaszę z warzywami posypać prażonymi pestkami.

Dobre na wynos, można jeść na zimno lub ogrzać w biurowej mikrofalówce.






















Jaglana z pesto (1 porcja)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 czubate łyżeczki domowego pesto szpinakowego 
  • kilka posiekanych orzechów
  • kilka kropli sosu z ostrej papryki (np. tabasco)

Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać ugotowaną kaszę, pesto i sos z ostrej papryki lub odrobinę chilli. Wymieszać, zapakować w pudełko i nie zapomnieć rano włożyć do torby.
Ser zawarty w pesto powoduje, że niby postne danie ma konkretny, kremowy smak. 

Podstawowy przepis na pesto znajdziesz tutaj. Zachęcam do robienia pesto w domu, smakuje o niebo lepiej niż to sklepowe. Opcji jest wiele: z bazylii, rukoli, szpinaku, natki pietruszki, mięty, pomidorów...




3 komentarze:

  1. Super pomysł, muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak Tak Tak!!!! Idealne na teraz - kiedy mam wrażenie, że do żołądka mam podłączony odkurzacz ;) Pierwszy przepis to zdecydowanie mój typ - szpinak, czosnek, pestki :]

    OdpowiedzUsuń