Gdy jestem głodna, robię się zła. Na szczęście wystarczy kilkanaście minut i kilka prostych składników,
aby przygotować posiłek na następny dzień, dzięki czemu nie głoduję w pracy i unikam rozdrażnienia.
Jaglana ze szpinakiem (1 porcja)
- 3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki
- 2 garście liści szpinaku
- prażone pestki dyni i słonecznika
- sos sojowy, pieprz, curry, kmin
- olej kokosowy lub inny roślinny do smażenia
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto
posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zdjąć z patelni. Szybko obsmażyć papryki
pokrojone w paski. Dodać cebulę i czosnek oraz przyprawy sypkie. Wymieszać i
dusić jeszcze minutę. Dodać kaszę jaglaną i sparzone liście szpinaku. Doprawić do
smaku sosem sojowym. Gotową kaszę z warzywami posypać prażonymi pestkami.
Dobre na wynos, można jeść na zimno lub ogrzać w biurowej
mikrofalówce.
Jaglana z pesto (1 porcja)
- 3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 czubate łyżeczki domowego pesto szpinakowego
- kilka posiekanych orzechów
- kilka kropli sosu z ostrej papryki (np. tabasco)
Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać
ugotowaną kaszę, pesto i sos z ostrej papryki lub odrobinę chilli. Wymieszać, zapakować w pudełko i nie zapomnieć rano włożyć do torby.
Ser zawarty w pesto powoduje, że niby postne danie ma konkretny, kremowy smak.
Ser zawarty w pesto powoduje, że niby postne danie ma konkretny, kremowy smak.
Podstawowy przepis na pesto znajdziesz tutaj. Zachęcam do robienia pesto w domu, smakuje o niebo lepiej niż to sklepowe. Opcji jest wiele: z bazylii, rukoli, szpinaku, natki pietruszki, mięty, pomidorów...
Super pomysł, muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńmało pracy, proste składniki i pełen brzuch :)
UsuńTak Tak Tak!!!! Idealne na teraz - kiedy mam wrażenie, że do żołądka mam podłączony odkurzacz ;) Pierwszy przepis to zdecydowanie mój typ - szpinak, czosnek, pestki :]
OdpowiedzUsuń