16 lutego 2014

Muffiny wytrawne


Muffinami na słono zaraziła nas Mama. Serwuje różne ich wersje, bez okazji i od święta. Zawsze pyszne, pachnące, miękkie i konkretne. Podarowała mi silikonową formę do muffinów wraz z wydrukowanym przepisem. Nie było odwrotu. 
Przygotować je można z zamkniętymi oczami, takie to proste. Za każdym razem mogą być inne, zależnie od tego na jakie dodatki mamy ochotę. Ser pleśniowy, feta, kozi, kapary, papryka, kukurydza, wędzony łosoś, suszone pomidory, oliwki, zioła, czosnek... Wrzuć, co lubisz. Zamieszaj. Upiecz. Podziel się.

Wytrawne muffiny
Składniki (12 dużych muffinów)
Ciasto podstawowe:
- 2 szklanki mąki (orkiszowa razowa + zwykła pszenna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (można zastąpić: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody)
- 1 szklanka mleka
- 125 ml oleju lub stopionego masła
- ulubione przyprawy np. płaska łyżeczka soli, tabasco, czosnek, papryka, pieprz


Dodatki wedle uznania, tutaj użyłam:
- 10 suszonych pomidorów
- kilkanaście czarnych oliwek
- 150 g sera feta

Połączyć suche składniki. Oddzielnie wymieszać mokre. Wlać mokre do suchych (nie odwrotnie) i wymieszać. Dołożyć dodatki, delikatnie wymieszać. Formę do muffinów cienko posmarować tłuszczem (używam oleju kokosowego), nałożyć ciasto równomiernie (bez "górki").
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 30 minut. Można włączyć termoobieg. Sporo urosną, wierzch zrobi się chrupiący, może popękać. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe. Ostudzić i wyjąć z formy.

Świetne na szybkie śniadanie lub jako przekąska w pracy. Na spacerze smakują wybornie. Sprawdzają się też,
gdy niespodziewani goście są w drodze, przyjadą za godzinę.





Wytrawne Vege Śniadanie

2 komentarze:

  1. wyglądają obłędnie! czym mogę zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mają być bezglutenowe to najlepiej mieszanką, np. mąka z ciecierzycy, owsiana, zmielone migdały. można dodać ze 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, żeby się nie kruszyły.

      Usuń