Mam kawałek ładnego łososia. Zamarynuję go dziś, upiekę jutro. Lubię jak ma taką chrupiącą "skórkę", a nie jest tylko kawałkiem sparzonej ryby. Podam go z ryżem nie byle jakim.
Ryba
400 g łososia (filet bez skóry)
Marynata:
- po około 2 łyżki: oliwy z oliwek, łyżki sosu rybnego, sosu sojowego
- sok i starta skórka z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 3 cm startego świeżego imbiru
- sól, pieprz czarny i kajeński, tymianek
Cytrynowo-tymiankowy ryż:
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
- garść zielonego groszku
- 2 łyżki soku i 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka masła
- sól
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Zanurzyć w niej filet z łososia, przełożyć kilka razy by cała ryba pokryła się dobrocią. Przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 h. W międzyczasie dobrze jest 2-3 razy zajrzeć do łososia, zamieszać marynatę, przełożyć rybę na drugą stronę.
Przed pieczeniem przełożyć łososia do naczynia żaroodpornego i wylać na niego resztkę marynaty. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 20 minut. Ryba będzie na zewnątrz ładnie podpieczona, a w środku soczysta, niewysuszona. Taki pieczony łosoś jest też dobry na zimno (do sałaty lub na kromce razowego chleba z dodatkiem chrzanu).
Ryż przygotować bezpośrednio przed podaniem. Dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać tymianek, sok i skórkę z cytryny, sól i ryż. Prażyć 2 minuty mieszając. Dolać szklankę gorącej wody, zamieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować kilka minut. Dodać zielony groszek i gotować jeszcze chwilę aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawić pod przykryciem na kilka minut, by doszedł.
Dobry zestaw obiadowy: porcja złocistego łososia podana z tymiankowo-cytrynowym ryżem.
Smacznego!
Łosoś wygląda obłędnie! A przepis na ryż bardzo mnie zaintrygował. Spróbuję, jednego i drugiego :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńspróbuj! palce lizać :) ryż urozmaicony pasuje nie tylko do ryby. warto pokombinować!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń