27 kwietnia 2014

Botwinka z wędzoną papryką
























































Już jest! Młoda botwina. Czas na szybką, prostą zupę.

Do garnka wrzuć pokrojone warzywa: pęczek botwiny, 3 ziemniaki, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, cebulę w całości (surową lub lekko opieczoną na ogniu), 2 ząbki czosnku. Zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, dodaj 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem tak długo aż warzywa zmiękną (ok 20 minut). Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżki sosu sojowego, posól i popieprz według uznania. Dodaję też trochę wędzonej papryki. Jeśli chcesz wzbogacić smak inaczej niż papryką, dodaj 2 suszone grzyby (na początku) lub łyżkę octu winnego (pod koniec). Dodaj garść ugotowanej fasoli (białej lub czerwonej), jeśli zupa ma być bardziej syta. Lubisz zabieloną zupę? Dolej łyżkę śmietany owsianejNalej botwinkę do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Wiosna w pełni!

4 komentarze:

  1. mmmm smaka mi narobiłaś, uwielbiam botwinkę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro z rana na ryneczek! I botwinka! dojadam dziś resztki wszystkich warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jestem tą szczęściarą, która dostała w prezencie od ukochanej siostry słoik tej właśnie botwinki. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń