żółty: melon + nektarynka |
Ładne lato mamy w Polsce w tym roku. Nie ma co narzekać na upały, tylko korzystać, bo niedługo nam tyłki zmarzną. Fakt, Bałtyk wyjątkowo zimny, prądy jakieś arktyczne maltretują brodzących przy brzegu turystów. Chłód wykręca kostki, dalej wejść się nie da. Próbując oswoić się z temperaturą morza, miałam wrażenie, że stopy mam zanurzone nie w wodzie, a w sorbecie.
Gorąco, więc jeść się specjalnie nie chce, przynajmniej w dzień. Za to orzeźwiająca, lekka, przekąska w płynie, czemu nie? Koktajle owocowe i warzywne robię ze wszystkiego co pod ręką. A jest z czego wybierać, bo przynoszę do domu torby dobroci (niby) nie do przejedzenia, bo oczy chcą i kupują wszystko na co spojrzą. Hurra! Sezon w pełni.
Niżej kilka propozycji na letnie koktajle. Orzeźwiające, smaczne i ładne. Składniki wystarczy zmiksować. Można ewentualnie przelać przez sitko, jeśli skórki nie zmiksowały się dokładnie i mają denerwować konsumenta. Dosładzaj syropem z agawy lub miodem i podawaj schłodzone. Zamiast jednej porcji owocu można dodać, po zmiksowaniu całości, trochę zmrożonego sorbetu i wymieszać. Na zdrowie!
Cztery lekko słodkie:
Żólty
- kawałek melona wielkości pięści
- 1 dojrzała nektarynka
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- szklanka mleka sojowego
- łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
Czerwony
- kawałek soczystego ananasa
- garść truskawek
- kawałek arbuza bez pestek
- mleko sojowe lub woda
Zielony
- garść świeżego szpinaku
- pomarańcza
- 1/2 cytryny
- 2 świeże ogórki gruntowe bez skórki
- kilka listków melisy
- ok 1/2 szklanki wody
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- około 20 wiśni, umytych, bez pestek
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
I dwa wytrawne:
Ogórkowy
- 2 ogórki małosolne
- kilka listków świeżej mięty
- szklanka kefiru
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 krople tabasco (opcjonalnie)
Pomidorowy
- 2 dojrzałe pomidory
- szklanka kefiru
- 2 krople tabasco
- świeży tymianek
- sól do smaku
wiśniowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz