Rollsy są wdzięczne, przyjmą wszystko, jak pizza. Zawiń co chcesz w przezroczysty papier, byle by było kolorowe. Jednym ze składników powinno też być coś wilgotnego. Dobrze dać do środka miękki serek, pastę warzywną (z bobu, z bakłażana, z fasoli, hummus...) lub domowe pesto (np. z rukoli lub z mięty). Można się bawić dodatkami. Ładnie się prezentują i są fajną przegryzką na wynos.
Rollsy z kurkami, kozim serem i świeżymi warzywami
Składniki na 4 rollsy:
- papier ryżowy 4 szt.
- 200 g kurek
- łyżka masła + łyżka oliwy
- 2 szczypty soli
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki świeżego serka koziego
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- ok 100 g świeżego szpinaku
Kurki oczyść i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, zamieszaj. Dodaj kurki, posól, popieprz i duś 10 minut na małym ogniu.
Umyj liście szpinaku i osusz. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski.
Do głębokiego talerza nalej wody, zanurz w niej sztukę papieru ryżowego i przełóż na duży płaski talerz. Na środku ułóż garść szpinaku pozostawiając wolny kilkucentymetrowy brzeg papieru. Na szpinak nałóż paprykę i cebulę, przykryj kilkoma liśćmi szpinaku i rozsmaruj łyżkę serka. Na wierzchu ułóż uduszone grzyby.
Zawiń do środka górną i dolną krawędź papieru ryżowego, następnie chwyć za jeden z brzegów, delikatnie naciągnij do środka i zwiń całość ściśle w rolkę.
Przekrój ostrym nożem ukośnie na pół. I gotowe!
Smacznego!
Ale super pomysł na rollsy, mniam, dobrze że u mnie w Lidlu jeszcze kurki są :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, będę testować w ten weekend
OdpowiedzUsuń