27 lipca 2014

Rollsy z kurkami

Naszło mnie na jedzenie palcami. Chyba po lekturze książki o jedzeniu ulicznym w różnych miejscach świata. Tyle pyszności! Od razu zachciało mi się gdzieś jechać i dotykać nieznane wcześniej jedzenie, jak to robią dzieci. Przyszło mi do głowy, żeby zrobić domowe kukurydziane tortille z krewetkami i awokado, ale nie chciało mi się stać nad patelnią (zachce mi się jak będzie chłodniej). Coś lekkiego, do chrupania, ale nie znów sałata na talerzu, tylko coś do ręki. Jakbym się obraziła na sztućce, palcami i już. Papier ryżowy sam się nawinął w sklepie i wtedy zaświtało: wiem, co zjem! Zawijasy zrobię, rollsy znaczy. Wracając do domu wpadły mi w ręce kurki ładne. Rzadko jem grzyby, ale podkusiły mnie te drobne leśne skarby. Uduszę je i zjem.

Rollsy są wdzięczne, przyjmą wszystko, jak pizza. Zawiń co chcesz w przezroczysty papier, byle by było kolorowe. Jednym ze składników powinno też być coś wilgotnego. Dobrze dać do środka miękki serek, pastę warzywną (z bobu, z bakłażana, z fasoli, hummus...) lub domowe pesto (np. z rukoli lub z mięty). Można się bawić dodatkami. Ładnie się prezentują i są fajną przegryzką na wynos.

Rollsy z kurkami, kozim serem i świeżymi warzywami
Składniki na 4 rollsy:
- papier ryżowy 4 szt.
- 200 g kurek
- łyżka masła + łyżka oliwy
- 2 szczypty soli
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki świeżego serka koziego
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- ok 100 g świeżego szpinaku


Kurki oczyść i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, zamieszaj. Dodaj kurki, posól, popieprz i duś 10 minut na małym ogniu. 
Umyj liście szpinaku i osusz. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski.
Do głębokiego talerza nalej wody, zanurz w niej sztukę papieru ryżowego i przełóż na duży płaski talerz. Na środku ułóż garść szpinaku pozostawiając wolny kilkucentymetrowy brzeg papieru. Na szpinak nałóż paprykę i cebulę, przykryj kilkoma liśćmi szpinaku i rozsmaruj łyżkę serka. Na wierzchu ułóż uduszone grzyby.
Zawiń do środka górną i dolną krawędź papieru ryżowego, następnie chwyć za jeden z brzegów, delikatnie naciągnij do środka i zwiń całość ściśle w rolkę.
Przekrój ostrym nożem ukośnie na pół. I gotowe!
Smacznego!



























2 komentarze:

  1. Ale super pomysł na rollsy, mniam, dobrze że u mnie w Lidlu jeszcze kurki są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko, będę testować w ten weekend

    OdpowiedzUsuń