31 października 2014

Risotto z grzybami



Risotto cieszy kubki smakowe i węch, przyjemnie wypełnia żołądek. Takie jedzenie otula jak ciepły koc.
Warto postać chwilę przy patelni, cierpliwie mieszać ryż. Mnie to odpręża.


Risotto z grzybami (2 porcje)
- 1 szklanka ryżu do risotto np. arborio
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cebula
- 750 ml bulionu warzywnego
- 80 g startego twardego sera np. dziugas, grana padano, parmezan
- łyżka masła
- płaska łyżeczka soli 
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i tymianku  (opcjonalnie)
- garść mrożonego zielonego groszku (opcjonalnie)
- kilka suszonych grzybów np. prawdziwków
- 300 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
Risotto przygotowuję w dużej, wysokiej patelni z grubym dnem. Wtedy nic nie przywiera i wygodnie się miesza.

Grzyby namoczyć przez min. godzinę.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podgrzewać na suchej patelni, poczekać aż puszczą wodę i ją odparować. Zdjąć z patelni i odłożyć.
Cebulę drobno posiekać. Nagrzać patelnię, wlać łyżkę oliwy. Cebulę smażyć krótko, dodać sól, wędzoną paprykę i tymianek oraz pokrojone suszone grzyby, a po chwili wsypać ryż i wymieszać. Po 2 minutach dolać wino. Dusić na małym ogniu aż trochę odparuje. Potem stopniowo dolewać bulion małymi porcjami (ładnie się wchłania/odparowuje) i mieszać od czasu do czasu. Gdy zużyjemy już mniej więcej połowę bulionu, dodać pieczarki i groszek. Dalej mieszać i dolewać bulion. Całość gotowania będzie trwała około 20 minut aż ryż się dostatecznie napoi. Nie można go rozgotować, lepiej gdy ryż jest twardawy niż zupełnie miękki.
Na koniec delikatnie wmieszać starty ser (najlepiej dosypywać go partiami), łyżkę masła i posiekaną pietruszkę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. 
Risotto powinno być wilgotne, ale nie rzadkie. 

Inne składniki, zamiast grzybów i groszku, które pasują do risotta: szparagi, karczochy, dynia, seler naciowy, owoce morza. Dobre jest też klasyczne bez dodatków, z samym serem i masłem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz