8 stycznia 2015
Sałatka z fenkułem
Choć o tej porze roku zaleca się spożywanie rozgrzewających posiłków, nie wyobrażam sobie rezygnacji z chrupania surowych owoców i warzyw. Na przykład w takim zestawie: fenkuł z pomarańczą, kwaśnym jabłkiem i ostrą cebulą. Kilka prostych, świeżych składników i lekka zimowa kolacja gotowa.
Sałatka z fenkułem
Składniki (2-3 porcje):
- 1 mały ładny fenkuł (koper włoski)
- 1 kwaśne jabłko (szara reneta)
- 1 mała czerowna cebula
- mandarynka lub pomarańcza
- natka pietruszki
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika i dyni
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Fenkuł, jabłko i cebulę pokroić w cienkie piórka. Najlepiej i najłatwiej wychodzi na mandolinie (cudowny wynalazek), ostrym nożem też się da. Ułożyć na dużym talerzu i skropić sokiem z pomarańczy. Dobrze jest zrobić to od razu po krojeniu fenkuła i jabłka, bo dzięki kwaskowi cytrusa nie ściemnieją. Dołożyć cząstki mandarynki lub plasterki pomarańczy. Skropić oliwą i octem, posypać pietruszką i pestkami. I już.
Sałatkę można podawać od razu, ale gdy postoi godzinę, to fenkuł ładnie zamarynuje się w soku z pomarańczy.
Do tego zestawienia pasuje też rukola, pestki granatu, świeży tymianek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz