20 grudnia 2015

Ciasto cytrynowe z rozmarynem

Jest takie miejsce w Londynie, do którego zawsze chętnie wracam - Artisan Coffee na Putney, ulubiona kawiarnia moich przyjaciół. Nie bez powodu, bo na kawie znają się tam jak mało kto. Poza tym klimat miejsca przyciąga bezpretensjonalnością, luzem, przyjemną atmosferą i otwartością. Ciągle jest tam ruch, wpadają znajomi na plotki, rowerzyści po kawę na wynos, wiele jest też osób siedzących w pojedynkę zanurzonych w lekturze Caffeine Magazine lub przypatrujących się przez szybę życiu na Upper Richmond Road. Nikt nikogo nie goni, stoły są małe i duże, można się dosiąść. Obsługi jest sporo, więc serwis idzie sprawnie. Dla stałych bywalców gratisy z karty, ale jakie, to dowiesz się dopiero jak zakręcisz kołem fortuny. 6 darmowych kaw? Kawał ciasta? A może szklaneczka wody? Dreszczyk emocji, co się trafi? Ostatnio wylosowałam 3 kawy.

Na szerokiej ladzie wystawione są porcje wypieków. Jedno z nich, wilgotne ciasto cytrynowo-rozmarynowe z oliwą z oliwek, wygląda może zwyczajnie, jednak gdy jego kawałek ląduje w ustach i zaczynasz identyfikować różne smaki, zaskakuje mocnym charakterem. Dużo go zjeść się nie da, bo jest wyraziste, oleiste, mokre, ziołowe i słodkie. Wyróżnia się mocno i zostaje w pamięci. Szukałam w internecie przepisów na podobne cudo, znalazłam różne wersje, ale żadna nie wydawała się być właściwą. Skomponowałam swoją, nieco zbliżoną do oryginału, który pozostał w pamięci kubków smakowych. Trochę łagodniejszą, mniej oleistą. Rozmaryn ładnie łączy się z cytryną także w słodkim wydaniu. Warto spróbować!

Ciasto cytrynowe z rozmarynem
Składniki (forma o średnicy 22 cm):
- 1,5 kubka mielonych migdałów (ze skórką)
- 1 kubek mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1 kubek cukru pudru (np. z cukru trzcinowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubek oliwy z oliwek
- 3 jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Syrop:
- sok z 3 cytryn
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 0,5 kubka wody
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Lukier (opcjonalnie):
- 0,3 kubka cukru pudru 
- łyżka soku cytryny

(kubek = 250 ml)

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj suche składniki na ciasto (mąkę i cukier dobrze jest przesiać). Osobno lekko zmiksuj oliwę z jajkami. Połącz suche i mokre składniki, dodaj skórkę i rozmaryn. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi natłuść oliwą. Przełóż ciasto do blaszki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 45 minut i nakłuj drewnianym patyczkiem. Gdy wychodzi suchy, wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 5-10 minut, potem wyjmij je z formy i usuń papier ze spodu.

W trakcie pieczenia przygotuj syrop. W rondelku podgrzewaj na małym ogniu sok z cytryn z wodą, cukrem i rozmarynem przez około 10 minut aż cukier się rozpuści. Odstaw na co najmniej godzinę do całkowitego wystudzenia.

Upieczone ciasto przewróć spodem do góry. Nakłuj cienkim drewnianym patyczkiem (takim do szaszłyków) i nasącz połową syropu. Następnie delikatnie przełóż ciasto na drugą stronę, nakłuj i polej resztą syropu. 

Nasączone ciasto ułóż na płaskim talerzu. Do kubka z cukrem pudrem wlej łyżkę soku z cytryny i energicznie wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęsty, dolej jeszcze kilka kropki soku, a jeśli zbyt płynny, dodaj więcej cukru. Udekoruj ciasto lukrem i gałązką rozmarynu.



1 komentarz:

  1. Ciacho pyszne. Na początku miałam wrażenie, że syropu za dużo wyszło, jednak zaufałam i dałam całość. Pachnące, mięciutkie i aromatyczne. Następnym razem dodam więcej rozmarynu i na wierzch połówki moreli, żeby przebić smak owocem. Naprawdę polecam spróbować tego przepisu, warto ❤️

    OdpowiedzUsuń