Ciasto cytrynowe z rozmarynem
Składniki (forma o średnicy 22 cm):
- 1,5 kubka mielonych migdałów (ze skórką)
- 1 kubek mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1 kubek cukru pudru (np. z cukru trzcinowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubek oliwy z oliwek
- 3 jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
Syrop:
- sok z 3 cytryn
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 0,5 kubka wody
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
Lukier (opcjonalnie):
- 0,3 kubka cukru pudru
- łyżka soku cytryny
(kubek = 250 ml)
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj suche składniki na ciasto (mąkę i cukier dobrze jest przesiać). Osobno lekko zmiksuj oliwę z jajkami. Połącz suche i mokre składniki, dodaj skórkę i rozmaryn. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi natłuść oliwą. Przełóż ciasto do blaszki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 45 minut i nakłuj drewnianym patyczkiem. Gdy wychodzi suchy, wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 5-10 minut, potem wyjmij je z formy i usuń papier ze spodu.
W trakcie pieczenia przygotuj syrop. W rondelku podgrzewaj na małym ogniu sok z cytryn z wodą, cukrem i rozmarynem przez około 10 minut aż cukier się rozpuści. Odstaw na co najmniej godzinę do całkowitego wystudzenia.
Upieczone ciasto przewróć spodem do góry. Nakłuj cienkim drewnianym patyczkiem (takim do szaszłyków) i nasącz połową syropu. Następnie delikatnie przełóż ciasto na drugą stronę, nakłuj i polej resztą syropu.
Nasączone ciasto ułóż na płaskim talerzu. Do kubka z cukrem pudrem wlej łyżkę soku z cytryny i energicznie wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęsty, dolej jeszcze kilka kropki soku, a jeśli zbyt płynny, dodaj więcej cukru. Udekoruj ciasto lukrem i gałązką rozmarynu.
Ciacho pyszne. Na początku miałam wrażenie, że syropu za dużo wyszło, jednak zaufałam i dałam całość. Pachnące, mięciutkie i aromatyczne. Następnym razem dodam więcej rozmarynu i na wierzch połówki moreli, żeby przebić smak owocem. Naprawdę polecam spróbować tego przepisu, warto ❤️
OdpowiedzUsuń