3 stycznia 2016

Jarmuż z batatami na ostro


Najpierw o tym słyszałam, potem spróbowałam u Magdy, która przywiozła ten przepis od rodziny z Wrocławia. Połączenie na tyle ciekawe, że warto je puścić dalej w sieć. Słodkawy i miękki batat z dużą dawką chilli, nastroszony i jędrny jarmuż, chrupiące pestki dyni i zaskakujący chrzan. Proste, zdrowe, kolorowe i ma tę moc!

Jarmuż z batatami i chrzanem
- 1 duży batat
- łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 4 duże liście jarmużu
- 4 łyżki pestek dyni
- ok. 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli (ilość zależy od tego jak mocne)

Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki soli

Batata obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem, wysyp na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do piekarnika (180 stopni) i piecz do miękkości (około 25 minut). Odstaw do wystudzenia.

Jarmuż porwij na małe kawałki, usuwając twarde włókno. Sparz gorącą wodą i po minucie odsącz na sitku i przelej zimną wodą. Osusz w suszarce do sałaty lub papierowym ręcznikiem. Pestki dyni upraż na suchej patelni i odstaw. 

Upieczone kostki batata obtocz w chilli. Nie żałuj ostrej papryczki, ma być wyraźnie wyczuwalna, ale uważaj by nie przesadzić. Bataty są z natury słodkie i mdłe, a chilli doda im mocy. Jarmuż, bataty, pestki dyni przełóż do dużego naczynia i bezpośrednio przed podaniem wymieszaj z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz