6 stycznia 2016
Soba z warzywami w miso
Soba to japoński makaron gryczany (ale zawiera też pszenicę, kupując warto zwrócić uwagę by w składzie było jak najwięcej gryki), który pokochałam dopiero podczas drugiego pobytu w Japonii. Szczególnie pasowała mi bardzo prosta wersja na zimno, z podanym obok ciemnym, słonym sosem doprawionym wasabi i prażonymi wodorostami. Czasem żałuję, że nie przywiozłam sobie specjalnego bambusowego sitka, na którym tradycyjnie podaje się sobę, by makaronowe nitki nie moczyły się w wodzie. Jakoś sobie muszę radzić bez tego sitka, gdy mnie japoński sentyment dopada, gotuję wtedy kluski i siorbię jak na Japończyka przystało. Żartuję, nie umiem siorbać jak oni. A to nic złego. Bynajmniej, taki odgłos oznacza, że Japończykowi bardzo smakuje!
Dziś przepis na wariację polsko - japońską, z sobą właśnie. Azjatycki charakter daje miso, pasta z długo fermentowanych ziaren soi i ryżu lub jęczmienia. Jest bogata w umami, głęboki piąty smak i zarazem słona, więc dosalanie dań z jej dodatkiem jest zbędne. Miso zawiera wiele minerałów, błonnika i pożytecznych bakterii, dobrze wpływa na trawienie i ponoć na... długowieczność.
Miso, sobę, sos rybny i olej sezamowy można bez problemu dostać w delikatesach kuchnie świata lub sklepach internetowych. Przydadzą się do przygotowania wielu różnych potraw (przepisy znajdziecie na tym blogu).
Soba z warzywami w miso
(składniki na 2 porcje)
- 200 g makaronu soba
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1/2 małego pora
- garść fasolki szparagowej
- garść zielonego groszku
- 8 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- olej sezamowy
- 1 łyżka pasty miso
- 1/2 kubka wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka sezamu
Lekko obgotuj fasolkę i groszek, tak by były lekko twarde (groszek nie dłużej niż 3 minuty). Pieczarki pokrój w ćwiartki i wrzuć na suchą dużą, średnio rozgrzaną patelnię. Pozwól by odparowały, mieszaj od czasu do czasu, a dopiero gdy ujdzie z nich nadmiar wody dolej 1 łyżeczkę oleju sezamowego, dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku i szczyptę soli. Smaż przez 2 minuty, zdejmij pieczarki z patelni i odstaw.
Dolej 1 łyżkę oleju sezamowego na patelnię, wrzuć cebulę i pora pokrojone w cienkie wiórki i marchew pokrojoną w cienkie słupki. Smaż chwilę aż zmiękną. W miseczce wymieszaj składniki na sos: pastę miso, sos rybny, cukier, pieprz i wodę. Wlej do warzyw na patelnię, dodaj fasolkę, połowę groszku, pieczarki. Podgrzewaj jeszcze kilka minut (na małym ogniu) aż sos się zredukuje i warzywa przejdą smakami dodatków.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż go do misek, dołóż warzywa w miso, udekoruj pozostałym groszkiem i sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz