28 lutego 2016

Zapiekany dorsz z fenkułem i pomarańczami


O skreiu zrobiło się ostatnio głośno w kulinarnych kręgach. Sezon połowów trwa od stycznia do kwietnia, gdy w okresie tarła ryba wędruje kilkaset kilometrów z Morza Barentsa w kierunku norweskich Lofotów. Dziki dorsz norweski jest większy od bałtyckiego kuzyna, ma sprężyste, chude, białe mięso. Piszą o nim, że jest zdrową rybą, bogatą w kwasy Omega 3, odławianą zgodnie z surowymi norweskimi standardami. 

Natknęłam się na skreia na dość ekskluzywnym stoisku rybnym. Ryba miała ładny zapach i kolor, słono zapłaciłam za porządny filet i nie pożałowałam. Ładne, grube kawałki skreia wyeksponowałam na pieczonym koprze włoskim i cebuli, udekorowałam pomarańczami. Danie z kilku sezonowych produktów, lekkie i pachnące, w sam raz na niedzielny obiad.

Zapiekany dorsz z fenkułem i pomarańczami
Składniki (4 porcje):
- 4 duże kawałki dorsza ze skórą
- 1 fenkuł
- 1 duża czerwona cebula
- 1 pomarańcza
- sól, pieprz
- olej rzepakowy i łyżka masła
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy


1 lutego 2016

Ciasto migdałowe z ricottą (bezglutenowe)

Umówiłam się ze znajomą na plotki, wybrałam miejsce, które lubię - Ministerstwo Kawy. Znają się tam na kawie i serwują ją na różne sposoby. W witrynie przy barze kusiły słodkości, więc nie obeszłam się samą pyszną latte z podwójnym espresso, spróbowałyśmy też ciasta czekoladowego ze słonym karmelem i migdałowego z ricottą. Pycha. Szczególnie podpasowało mi to drugie, bezmączne, pełne migdałów, miękkie, dość lekkie i wilgotne, nie za słodkie. Smak i faktura chodziły mi w nocy po głowie i następnego dnia postanowiłam upiec coś podobnego. Chodziło o to połączenie migdałów i ricotty, niby trochę sernikowe, ale lekkie, delikatne i nie suche. Chwilę pogłówkowałam nad proporcjami i wyszło mi bardzo przyzwoite, ba, nawet zaskakująco dobre ciasto! Więc jeśli masz ochotę na szybko upiec coś dobrego, wymieszaj kilka produktów, wstaw do pieca i gotowe.
Miłośnikom migdałów lub wypieków bez pszenicy i tłuszczu polecam też migdałowe skarby, nieustający hit ciastkowy.