21 lipca 2016

Makaron ze szpinakiem i pomidorami


Dobry makaron możesz wyczarować w kwadrans. Wystarczy kilka składników: najlepsze pomidory, mięsisty szpinak, aromatyczny młody czosnek, które dusisz tylko moment. Brudzisz tylko jeden garnek - najpierw gotujesz makaron, przelewasz na sitko, a do garnka wrzucasz składniki na sos, po chwili dokładasz z powrotem gorące kluski i mieszasz. Danie klasyk, obowiązkowe (dla mnie) w sezonie letnim.

Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 średnie pomidory
- 50 g sera pleśniowego (typu rokpol/gorgonzola)
- 200 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chilli i świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- łyżka startego parmezanu (lub podobnego sera, np. dziugas/grana padano)

Makaron ugotuj al dente. W czasie gotowania makaronu przygotuj produkty na sos. 
Szpinak umyj, sparz wrzątkiem (1 minuta) i natychmiast zalej bardzo zimną wodą. Mocno odciśnij i jeśli liście są duże, to pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz szpinak w małych liściach, nie trzeba go blanszować, wystarczy dorzucić świeży do garnka wraz z pomidorami, szybko się skurczy.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Po odlaniu makaronu na sitko, w tym samym garnku podgrzej oliwę na małym ogniu, dodaj zmiażdżony czosnek, po 30 sekundach dodaj pokrojony w kostkę ser, pomidory i szpinak. Podgrzewaj chwilę (najlepiej gdy warzywa są tylko lekko ścięte, a nie rozgotowane na papkę), dopraw chilli, pieprzem i solą. Dorzuć makaron z powrotem do garnka i wymieszaj. Podawaj od razu, posyp starym serem.

Przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 15 minut, a efekt taki, że palce lizać!



1 komentarz: