23 sierpnia 2016

Szybki makaron z cukinią


Młode cukinie można spokojnie jeść na surowo. Szczególnie dobrze smakują jak się je pokroi w cienkie plasterki za pomocą mandoliny do warzyw. Młoda cebula pięknie chrupie i nadaje wyrazu innym warzywom, więc też chętnie posypuję nią sterty świeżych pomidorów, ogórków i rzodkiewek, skrapiam olejem lnianym, okraszam wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Istota lata. Krzaczek szałwii natomiast trafił do mojego sezonowego zielnika na początku maja, podskubuję go bez litości i dodaję małe, zielone listki do zup, makaronów. Ach, ten aromat! Makaronu nigdy dość, tak dobrze ratuje gdy brak czasu, a w brzuchu burczy. W tym sezonie letnim chętnie łączę cukinię, cebulę i szałwię właśnie z kluskami.

Składniki na 2 porcje:
- 200 g Twojego ulubionego makaronu
- 1 mała młoda cukinia
- 1 mała cebula cukrowa lub biała
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chili, soli i świeżo mielony pieprz
- kilka listów świeżej szałwii (opcjonalnie, ale warto!)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- ser typu grana padano (opcjonalnie)

Makaron ugotuj al dente (zachowaj kilka łyżek wody z gotowania). W międzyczasie pokrój cukinię i cebulę w bardzo cienkie plastry. Na patelni lub w garnku po gotowaniu makaronu delikatnie podgrzej oliwę, wrzuć cukinię i cebulę, zamieszaj i duś 2-3 minuty. Warzywa najlepsze są półsurowe, duszone dosłownie chwilę. Dodaj sól, chili, pieprz, porwane listki szałwii i kurkumę. Wymieszaj, dodaj makaron i zachowaną wodę z jego gotowania i wymieszaj ponownie. Podawaj od razu, posyp startym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz