Drobne zachcianki, kto ich nie ma czasem? Lubię im ulegać, gdy mam wolną chwilę. Kiedy potrzebuję zatrzyku energii, dawki przyjemności i oderwania się od codziennej gonitwy, parzę dobrą, mocną kawę. Do tej kawy przydałoby się coś słodkiego, ale zwykle nie mam pod ręką nic gotowego. Czy można mieć talerz domowych, pachnących ciastek w mniej niż pół godziny? Można. Miały być z masłem orzechowym, ale wyszły z kajmakiem. Te orzechowe będą następnym razem.
Szybkie ciastka z kajmakiem
Składniki na 25 sztuk:
- 1,5 kubka mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 100 g gęstego kajmaku (dulce de leche lub masy krówkowej)
- 1 łyżeczka esensji waniliowej
- 4 łyżki sezamu
- 4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich lub pestek dyni
Cukru nie dodaję do tych ciastek, bo kajmak ma go w sobie sporo. Wychodzą lekko słodkie, więc jeśli lubisz konkretną słodycz wypieków, dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego.
Rozgrzej piekarnik do temp. 190 stopni. Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło i kajmak. Wyrabiaj ręką aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj sezam i orzechy lub pestki dyni, wgnieć je w ciasto. Nie powinno się lepić, jeśli jest zbyt mokre dodaj trochę mąki.
Formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdą kulkę zgnieć widelcem, by powstało płaskie ciastko z wzorkiem. Piecz około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciastka na blasze kilka minut, następnie przełóż na duży talerz do ostygnięcia. Spokojnie, stygną szybko. Zdążysz zaparzyć kawę i ciasteczka już są gotowe do chrupania.
Bezcenny jest ten moment, gdy w domu unosi się zapach świeżych wypieków, siadasz na kanapie z kubkiem parującej kawy i przegryzasz kajmakowe ciastko. Trwaj chwilo!