24 stycznia 2016

Bakłażan faszerowany pomidorami i orzechami





Bakłażan lubi się z orzechami, czosnkiem, pietruszką. Z chęcią przyjmuje mocniejsze smaki, przechodzi aromatami przypraw, czym ostrzy sobie charakter. Jego kształt i zwarta struktura sprawia, że świetnie nadaje się do nadziewania. Przygotowanie faszerowanego bakłażana jest proste i nie zajmie zbyt dużo czasu, warto ugościć nim znajomych, niech poczują sytość w brzuchach i konkretny smak na języku.

Bakłażan faszerowany pomidorami i orzechami
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 6 połówek suszonych pomidorów w zalewie (w sezonie sprawdzą się świeże)
- 2 łyżki orzechów nerkowca lub włoskich
- 1 cebula
- duży ząbek czosnku
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta kurkumy
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki startego twardego sera (twardy, np. dziugas, bursztyn, grana padano)

6 stycznia 2016

Soba z warzywami w miso


Soba to japoński makaron gryczany (ale zawiera też pszenicę, kupując warto zwrócić uwagę by w składzie było jak najwięcej gryki), który pokochałam dopiero podczas drugiego pobytu w Japonii. Szczególnie pasowała mi bardzo prosta wersja na zimno, z podanym obok ciemnym, słonym sosem doprawionym wasabi i prażonymi wodorostami. Czasem żałuję, że nie przywiozłam sobie specjalnego bambusowego sitka, na którym tradycyjnie podaje się sobę, by makaronowe nitki nie moczyły się w wodzie. Jakoś sobie muszę radzić bez tego sitka, gdy mnie japoński sentyment dopada, gotuję wtedy kluski i siorbię jak na Japończyka przystało. Żartuję, nie umiem siorbać jak oni. A to nic złego. Bynajmniej, taki odgłos oznacza, że Japończykowi bardzo smakuje!

Dziś przepis na wariację polsko - japońską, z sobą właśnie. Azjatycki charakter daje miso, pasta z długo fermentowanych ziaren soi i ryżu lub jęczmienia. Jest bogata w umami, głęboki piąty smak i zarazem słona, więc dosalanie dań z jej dodatkiem jest zbędne. Miso zawiera wiele minerałów, błonnika i pożytecznych bakterii, dobrze wpływa na trawienie i ponoć na... długowieczność.

3 stycznia 2016

Jarmuż z batatami na ostro


Najpierw o tym słyszałam, potem spróbowałam u Magdy, która przywiozła ten przepis od rodziny z Wrocławia. Połączenie na tyle ciekawe, że warto je puścić dalej w sieć. Słodkawy i miękki batat z dużą dawką chilli, nastroszony i jędrny jarmuż, chrupiące pestki dyni i zaskakujący chrzan. Proste, zdrowe, kolorowe i ma tę moc!

Jarmuż z batatami i chrzanem
- 1 duży batat
- łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 4 duże liście jarmużu
- 4 łyżki pestek dyni
- ok. 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli (ilość zależy od tego jak mocne)

Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki soli