17 października 2016

Ciastka migdałowo-jaglane (bezglutenowe)


Olga do mamy: Mamo, ale ja bym chciała takie normalne ciastko. Jakie? - pyta mama. No takie z żurawiną! - odpowiada czterolatka. Przyzwyczaiłam dzieci i standardowe ciastko dla nich to takie maślane z suszonymi owocami (przepis tutaj), które czasem nawet pieczemy wspólnie, więc znają ich skład i proces twórczy. Za sklepowymi gotowcami nie przepadają. 

Doceniając standardy, nachodzi mnie ochota na małe eksperymenty. Białej pszennej mąki staram się nie używać za często, choć lubię. Aby urozmaicić jadłospis często piekę z mieszanek zmielonego prosa, gryki, strączków, kokosa, orzechów i pestek. I tak w sobotę ku pochwale prostoty, powstały zgrabne, rumiane i pachnące przegryzki do kawy. Gruby cukier i grubo zmielone migdały powodują, że ciastka są przyjemnie chrupiące, a wanilia miło pachnie. Woda różana (jako alternatywa dla wanilii) dodaje aromatu i delikatnego gorzkiego posmaku, który współgra ze słodyczą cukru trzcinowego i migdałami.

Ciastka migdałowo - jaglane
Składniki (około 30 sztuk):
- 1 kubek zmielonych migdałów ze skórką
- 1 kubek mąki jaglanej (można zastąpić mąką kokosową lub z amarantusa)
- 1 jajko
- 100 g schłodzonego masła
- 2/3 kubka grubego brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub wody różanej

(kubek o pojemności 300 ml)

Do dużej miski wsyp suche składniki, wbij jajko, dodaj esencję i masło pokrojone w plastry. Zagnieć ciasto w kulę. Jeśli się lepi dosyp trochę mąki. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj dowolne kształty (łatwiej będzie szło większymi foremkami lub wąską szklanką). Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika (170 stopni), po 12 minutach powinny być zarumienione i gotowe. Wyjmij i wystudź na kuchennej kratce.

Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem migdałów, wypróbuj także migdałowe skarby lub ciasto migdałowe z ricottą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz