Delikatna pasta do pieczywa, świetny dip do świeżych warzyw: marchewki, selera naciowego, papryki, pomidora.
Pasuje jako dodatek do pieczonej ryby. Dobre źródło białka i błonnika. Przygotowuje się go łatwo i szybko.
Składniki (wersja podstawowa) - porcja dla 2-3 osób:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy + 2 łyżki zalewy (kupuję gotową w słoiku; jest też w puszkach)
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (dostępna w sklepach z bliskowschodnią lub ekologiczną żywnością)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta czerwonej papryki słodkiej (używam wędzonej)
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do miseczki, polać delikatnie oliwą i oprószyć czerwoną papryką. Udekorować natką pietruszki i serwować. Można przechowywać w lodówce ok 3 dni, skropiony oliwą i przykryty folią, żeby nie wysechł.
Lubię dodać do hummusu siekaną natkę kolendry lub odrobinę suszonego chilli.
Hummus potrafi uzależnić :) Nie czekam długo, gdy najdzie mnie nagle smak na hummus - 5 minut i gotowe!
Mniam!
OdpowiedzUsuńNie mogie sie doczekać jak to zrobię :) Ania to pisała )
OdpowiedzUsuńSloik lepszy, puszki zawieraja wysoki poziom bisfenolu i aluminium, ktore sie kumuluje w naszym organizmie przez lata !
OdpowiedzUsuńA hummus, well, najlepszy !!!
racja, puszki niezdrowe. nie widziałam w Polsce ciecierzycy w słoiku, ale może już jest. można też kupić suchą cieciorkę, namoczyć i ugotować - bio :)
UsuńZ suchej wychodzi najpyszniej :)
UsuńA próbowałaś kiedyś pasty baba ghanoush? To taki hummus, ale z pieczonego bakłażana. Na pewno by ci posmakował!
Gralaletka
pewnie! bardzo lubię! brzydkie, a dobre. może wrzucę na bloga zajawkę, co by się rozeszła po świecie wieść o tym pysznym smarowidle.
Usuń