17 kwietnia 2016

Kruche cuda z karmelem i migdałami
















Siedzę już na plecaku, za chwilę wyruszam w wyczekaną podróż. Nie mogę się doczekać odkrywania egzotycznych zakątków, białych plaż, wysokich temperatur, spotkania z przyjaciółmi i długich dni w trybie "chill out". Korzystając z wolnej godziny przed wylotem wrzucam przepis na niedawne moje odkrycie. Nie mogę z tym czekać, bo Ci, co spróbowali lub tylko słyszeli ode mnie o tych cudach, dopytują wciąż kiedy będzie na blogu. No to jest!

Niepozorne, ale oszałamiające małe słodkości, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - takie lubimy. Wystarczy kilka składników, trochę masła, cukru, mąki i migdałów. Połączenie smaku maślanego ciasta, palonego cukru i migdałów - niebo w gębie! Miłość od pierwszego kęsa, trudno się przestać je podgryzać. Naprawdę potrafią uzależnić, śnią się po nocach, na samą myśl ślinotok. Przepis znalazłam tutaj.

Kruche cuda z karmelem i migdałami
Kruche ciasto na spód:
- 90 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru

Masa karmelowa:
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- 100 g cukru
- 4 łyżki migdałów w płatkach

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...