18 czerwca 2016
Bób, komosa, truskawki
W tym sezonie upodobałam bardzo sobie truskawki w wytrawnym wydaniu. Były już na kanapce z masłem orzechowym i bazylią (tutaj), teraz w połączeniu z bobem i solidną porcją ziół. Całość podkręcona delikatnie papryczką chili i sezamem.
Lekki, pachnący, kolorowy i chrupiący letni posiłek - apetycznie wygląda, chce się jeść oczami. Można dzień wcześniej ugotować bób i komosę, a rano tylko wymieszać i zabrać w pudełku do pracy.
Jeśli nie masz komosy pod ręką, to dodaj kuskus/kaszę gryczaną/sypką kaszę jaglaną. Gdy brakuje oleju sezamowego, użyj innego oleju lub oliwy z dodatkiem tahiny lub zmielonych uprażonych ziaren sezamu.
Bób, komosa, truskawki
Składniki na 2 porcje:
- kubek ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- kubek truskawek
- kubek ugotowanej komosy ryżowej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty
- dla zaostrzenia smaku można dodać ząbek czosnku lub drobno posiekaną czerwoną cebulę
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
9 czerwca 2016
Tarta z botwiną
Botwina w zupie to standard, który lubimy. Różowy chłodnik lub klasyczna botwinka na ciepło (przepis na wersję wegańską tutaj) raczej się nie nudzi. Z botwiny można też robić dobre nadzienie do tarty. Podkręcona ostrym kozim serem to prawdziwy rarytas. Warto łapać młode buraczki na targu póki sezon na nie w pełni.
Tarta botwinkowa
Składniki (8 porcji):
kruchy spód
- 1,5 kubka* mąki (pszennej, razowej lub mix)
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka bardzo zimnej wody
- szczypta soli
nadzienie
- pęczek botwiny
- 100 g koziego sera (np. rolady dojrzewającej)
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- wędzona papryka
- chili
Subskrybuj:
Posty (Atom)