Testowaliśmy ostatnio w takiej scenerii nową wersję ciasta bananowego. Z kawałkami czekolady, wzmocnione kakao. Niebo w gębie! Z prostych składników, szybkie w przygotowaniu - trzy ruchy i gotowe.
Ciasto bananowo - czekoladowe
Przepis pochodzi z smittenkitchen.com.
Proporcje składników do formy 22 x 13 cm:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 kubka rozpuszczonego masła (115 g)
- 3/4 kubka brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kubek mąki pszennej
- 1/2 kubka kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
Rozgrzać piekarnić do 180 stopni. Rozpuścić masło i przestudzić. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do dużej miski wrzucić banany, dodać tłuszcz, cukier, jajko, wanilię. Osobno wymieszać mąkę, sodę, sól, cynamon i kakao. Następnie przesiać suche składniki do mokrych i wymieszać łyżką. Na końcu dorzucić cząstki czekolady i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny. Wystudzić w foremce. Przechowywać owinięte w folię spożyczą - nie wyschnie.
Smacznego!
Znakomite, ja jednak wolę bez czekolady
OdpowiedzUsuńproszę podać ile gram mąki i kakao
OdpowiedzUsuńmąka tortowa - około 140 g, kakao - 4 czubate łyżki, jest lekkie, więc strzelam ok 40 g będzie
OdpowiedzUsuńPrzydałoby się podać co znaczy "kubek" ? 250 czy wiecej/mniej?
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze taki nieprecyzyjny przepis :(
Pyszne ciasto, zaglądam tu co jakiś czas po przepis
OdpowiedzUsuń