18 czerwca 2016
Bób, komosa, truskawki
W tym sezonie upodobałam bardzo sobie truskawki w wytrawnym wydaniu. Były już na kanapce z masłem orzechowym i bazylią (tutaj), teraz w połączeniu z bobem i solidną porcją ziół. Całość podkręcona delikatnie papryczką chili i sezamem.
Lekki, pachnący, kolorowy i chrupiący letni posiłek - apetycznie wygląda, chce się jeść oczami. Można dzień wcześniej ugotować bób i komosę, a rano tylko wymieszać i zabrać w pudełku do pracy.
Jeśli nie masz komosy pod ręką, to dodaj kuskus/kaszę gryczaną/sypką kaszę jaglaną. Gdy brakuje oleju sezamowego, użyj innego oleju lub oliwy z dodatkiem tahiny lub zmielonych uprażonych ziaren sezamu.
Bób, komosa, truskawki
Składniki na 2 porcje:
- kubek ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- kubek truskawek
- kubek ugotowanej komosy ryżowej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty
- dla zaostrzenia smaku można dodać ząbek czosnku lub drobno posiekaną czerwoną cebulę
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Komosę gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, a jak wchłonie całą wodę, odstaw pod przykryciem na 10 minut. Bób gotuj krótko (max 10 minut) w osolonej wodzie. Truskawki pokój w ćwiartki, posiekaj zioła. Wymieszaj przestudzoną komosę, posiekaną natkę, tymianek, bób i truskawki. Bezpośrednio przed podaniem polej dressingiem (olej, cytryna i przyprawy).
Inne przepisy z wykorzystaniem bobu znajdziesz tutaj:
- Mocny bób z zieleniną i pasta z bobu
- Makron z bobem, ricottą i miętą
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz