To nie zastępnik mielonego, to zupełnie inna jakość! Choć niespecjalnie podoba mi się słowo "kotlecik", nie bardzo wiem czego by tu użyć w zamian. Krążki z komosy i brokułów, wzbogacone serem i natką i pestkami, są syte, smaczne i można je podawać na różne sposoby. Gdy świeżo usmażone lądują na talerzu, wystarczy trochę sałaty obok, skropionej vinegretem. Można też zapakować jedną, dwie sztuki wraz z sałatą, ogórkiem kiszonym i ostrą musztardą, w lekko opieczoną w tosterze dobrą bułkę. Sprawdzą się też jako przekąska w podróży lub na pikniku, bo na zimno też są dobre. Doprawiać można jak kto lubi, ale polecam użyć limonki, jak podaję w przepisie poniżej, która nada świeżości (ewentualnie można zastąpić limonkę cytryną, efekt będzie podobny, ale nie tak dobry). Łagodnym kotlecikiem nie pogardzą dzieci, a mocniej doprawionym (choćby ostrym sosem) - mięsolubni faceci.
Kotleciki z brokułów
Składniki na kilkanaście sztuk:
- 1 kubek ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
- 1 kubek ugotowanych, drobno pokrojonych brokułów
- 1/2 kubka starkowanego sera (np. cheddar)
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki (ryżowej, z ciecierzycy lub pszennej)
- garść natki pietruszki lub kolendry lub szczypiorku
- skórka z całej + sok z połówki limonki
- 2 łyżki sezamu lub pestek słonecznika
- sól, ostra papryczka i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ręcznie na zwartą masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić, powinny mieć wyrazisty smak. Lepić małe, płaskie krążki, obtoczyć delikatnie w mące, np. z ciecierzycy) i smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z obu stron. Odłożyć na ręcznik papierowy.
Podawać z ćwiartkami limonki, jogurtem greckim lub pomidorową salsą oraz miksem sałat. Hummus też jest dobrym towarzyszem (przepis tutaj).
Jeśli podoba Ci się taki pomysł na kotleciki, sprawdź podobne przepisy: dynioburgery (tutaj) i kotleciki rybne (tutaj).
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
nie, dziękuję
Usuńchętnie bym skosztowała!
OdpowiedzUsuńMagda, to może zrobisz? :)
Usuń