4 lipca 2016

Arbuz, nerkowce, feta






Idealna propozycja na gorące lato! Gdy niespecjalnie chce się jeść, organizm ciągle woła "pić!" najlepiej sprawdza się lekka przekąska z soczystego, pachnącego arbuza, słonego sera, podprażonych nerkowców. Listki mięty dodają świeżości, a czarny pieprz lekko podkręca tę mieszankę smaków.

Pomysł przywiozłam od znajomych (dzięki Ania i Janusz!) rok temu, smak i zapach pozostał na zawsze w pamięci. Często ją przyrządzam w sezonie letnim, bo jest banalnie łatwa, ładnie się prezentuje i jest orzeźwiająca. 

Świeża sałatka z arbuza, fety i nerkowców
Składniki (2 porcje)
- arbuz pokrojony w kostkę (około 2 szklanki)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 200 g sera feta
- 2 łyżki świeżych listów mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz

Arbuza pokrój w grubą kostkę, usuń pestki. Nerkowce upraż na suchej patelni. Fetę pokrój w kostkę. Wymieszaj delikatnie arbuza, orzechy, ser i posiekaną miętę. Skrop oliwą i oprósz pieprzem, podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Takie proste, takie dobre!


Letnie owoce 2

2 komentarze:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...