16 lipca 2013

Ciastka owsiane




















Cieszą mnie ogromnie wiadomości o tym, że coraz więcej osób nie tylko tu zagląda, ale i testuje przepisy, które zamieszczam. Nie prowadzę tych zapisków kulinarnych dla siebie, dzielenie się sprawia radość. Radość szczególną, gdy uda mi się zainspirować kogoś do czynów w kuchni, dzięki czemu szersze kręgi cieszą się dobrym i prostym jedzeniem.

Dobre przepisy lubią chodzić z rąk do rąk. I o to chodzi. Dziś dzielę się przepisem, który dostałam od Ewy, która dostała go od znajomej, a ta pewnie też go przechwyciła od kogoś innego. Najpierw była degustacja, ciastko owsiane do kawy przy plotkach. Nie sposób było poprzestać na zjedzeniu jednego, więc i wyjść bez przepisu nie mogłam. Cyknęłam kilka zdjęć ciastkom i kartce z zapisanym przepisem, i poszłam dalej piec owsiane cuda. Bardzo prosty przepis, efekty rewelacyjne. Ciastka owsiane sprawdziły się jako przegryzka w podróży, w przerwie prac ogrodniczych, przy przeprowadzce. 
Czuję, że zostaną w menu na dłużej.

Ciastka owsiane
1 szklanka płatków owsianych (górskich)
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (np. graham orkiszowy)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g roztopionego masła
szklanka bakalii (np. żurawina, rodzynki, migdały lub inne orzechy, siemię lniane,
sezam, pestki dyni, pestki słonecznika, skórka pomarańczy)


W dużej misce wymieszać suche składniki (oprócz bakalii), dodać jajko i roztopione masło (schłodzone do temperatury pokojowej). Krótko wyrabiać masę ręką, na końcu dorzucić suche bakalie i wgnieść je w ciasto. Dosypać trochę mąki, jeśli się mocno się klei. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Formować małe, płaskie ciastka, spłaszczając w dłoni kawałek masy. Układać w kilkucentymetrowych odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok 15 minut aż się ładnie przyrumienią.
Smacznego chrupania!






Moje pierwsze spotkanie z tymi ciachami. Tu upieczone przez Ewę.

2 komentarze:

  1. Marta te ciacha są obłędne w smaku :) Dzięki za przepis :) Gosia

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie jemy te ciacha z twojego przepisu, są pycha - pozdrawiamy Olga, Martyna, Karolina :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...