29 lipca 2013

Gazpacho andaluz

Szybkie zamówienie, szybki wpis. Specjalnie dla tych, co cierpią od upałów we Wrocławiu :) 

Upały jakoś mi nie straszne, przyzwyczaiłam się. 
Choć dużo łatwiej się je znosi nad brzegiem morza. 
W hiszpańskich chiringuitos (knajpkach na plaży) gazpacho dla ochłody - o tak, to było cudne! 
Łatwe do przygotowania w domu, zdrowe i tanie, idealne w gorące dni. Mocno schłodzone przynosi ulgę, gasi pragnienie i delikatnie napełnia żołądek. 


Gazpacho andaluz
1 kg dojrzałych pomidorów
1 ogórek szklarniowy (średni) bez skórki
1 czerwona lub młoda słodka biała cebula
1/2 zielonej papryki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz i ocet z białego wina do smaku
2 kromki białego pieczywa z dnia poprzedniego

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Pokroić pozostałe warzywa, odłożyć do dekoracji po łyżce drobno posiekanej cebuli, ogórka i papryki, a resztę dodać do pomidorów i miksować. Chleb namoczyć w kilku łyżkach wody. Gdy rozmięknie, dodać do pozostałych warzyw i miksować. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, oliwą i octem. Jeśli jest zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Aby uzyskać gładką konsystencję przecedzić całość przez drobne sitko.
Porządnie schłodzić. Podawać zimne, w małych szklaneczkach, udekorowane odrobiną drobno posiekanej cebulki, papryki, ogórka lub świeżymi ziołami.

Buen prevecho!




3 komentarze:

  1. Martita :) Kochana piękne plaże w Tarifie i jak zwykle wspaniały pomysł na coś pysznego i szybkiego. Pozdrawiam Ruda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudna nasza plaża, ach! tęskno mi do Tarify! miksuj gazpacho :)

      Usuń
  2. Będę MIksować jutro!! teraz trochę popracuję a później idę na ryneczek - może odnajdę ten zapach słoneczny w pomidorkach :) a mnie brakuje Twojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...