8 sierpnia 2013

Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana




Kolejny eksperyment z pieczonymi warzywami. Lubię smarowidła, pasty, dipy. Ciągle próbuję nowych, mieszam i podtykam innym do smakowania. Ajwar podpasował nam wyjątkowo, w konsekwencji wybieram kolejne dorodne papryki i błyszczące bakłażany, poddaję je obróbce. Ajwar pięknie zagrał z rybą z grilla. Smak miał na początku trochę słodki i łagodny, ale zaraz potem przyszła ostrość i konkret. Bieżąca porcja ajwaru stoi sobie w lodówce i znika za każdym razem, gdy zapala się w niej światło. Do pieczywa, do jajek gotowanych na twardo, do sera. Faza na ajwar trwa, pewnie dopóki nie wyjdzie z kuchni nowe, pyszne smarowidło...



Składniki (porcja na próbę, kolejne będą większe):
2 bakłażany
4 czerwone papryki
sól, czarny pieprz, papryka słodka wędzona, ostra papryka kruszona pul biber lub chilli
koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
ocet winny (1-2 łyżki)
cukier (1/2 łyżeczki)

Bakłażany przekrojone wzdłuż, a papryki w całości piekły się około godzinę. Chodzi o to, żeby zmiękły, woda odparowała, a skórka papryk gdzieniegdzie sczerniała. Łatwo zdjąć wtedy skórę z papryk, praktycznie schodzi sama. Upieczone warzywa odstawiłam, żeby wystygły. To wszystko do tej pory robi się samo, w międzyczasie innych zajęć.
Bakłażany wydrążyłam. Miąższ ładnie wychodzi, gdy się trzyma pionowo w jednej ręce połówkę upieczonej oberżyny, w drugiej zaś łyżkę i ciągnie się ją od ogonka w dół.


Z paprykami też poszło szybko. Pozbyłam się skóry, ogonków i pestek. Następnie drobno pokroiłam papryki i bakłażany, odcisnęłam na sitku nadmiar wody. Wrzuciłam do rondla, przyprawiłam solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrzejszą pul biber. Dolałam octu, koncentratu pomidorowego i cukru. Gotowałam na malutkim ogniu 15 minut, żeby się smaki przegryzły. Mieszać trzeba często, żeby nie przywarło. Posmakować, gotową pastę schłodzić w lodówce i serwować do wszystkiego.

Można spożywać na bieżąco lub zawekować w słoiczki i otworzyć zimą pachnącą bałkańskim latem pastę.



2 komentarze:

  1. Ja również jestem smakoszką wszelkich past i dipów i przeważnie eksperymentuję z wszelkimi dodatkami. Twój przepis bardzo mnie zainteresował, bardzo lubię takie smaki ;) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajajajaj Ajwaaaaarrrr!
    TaTa

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...