9 maja 2013

Tabule (tabbouleh)

Tabule - bomba witaminowa. Mnóstwo pietruszki, kuskus, pomidory i kwaskowaty sos. W sam raz na ciepłe dni. Na wycieczkę, na taras, w biegu.
Libańska sałatka jest prosta w obsłudze. Szybko się ją przygotowuje (choć jest trochę krojenia) i szybko się zjada.
Polecam na wiosnę i lato!
W krajach arabskich do tabule dodaje się zwykle kaszę bulgur. W innych miejscach często można spotkać tabule z kuskusem lub kaszą quinoa. Drobna kasza mazurska ugotowana na sypko też by się sprawdziła w tabule (sprawdzę następnym razem). Głównym składnikiem tej sałatki jest jednak zielona pietruszka. Czasem dodaje się też listki mięty lub kolendry.





Tabule:
- 6 łyżek kuskusu + łyżka oliwy
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 pomidory
- 1 świeży ogórek
- 1 mała cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki

Sos:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, czarny pieprz
- po szczypcie: cynamonu, kardamonu, kminu, gałki muszkatołowej, goździków, papryki
- zmiażdżony ząbek czosnku

Kuskus zalać gorącą wodą, dolać łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok 5 minut aż wchłonie wodę. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W dużej misce wymieszać kuskus z warzywami i natką. 

Wymieszać składniki sosu. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać łyżeczkę miodu.
Tabule połączyć z sosem bezpośrednio przed podaniem.
Można przechowywać w lodówce ok 2 dni; sos najlepiej sos oddzielnie.
Smacznego!






























6 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Próbowałam z kuskusem i kaszą jęczmienną, z tą drugą była bardziej wilgotna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszneeee choc jeszcze nie jadlam , zrobie , jutro moze zrobie :) ściskam moją ulubioną blogerkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poznałam cię! charakterystycznie stawiasz przecinki :)

      Usuń
  3. Ania S pisała ,Ania S :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zachęcająco wygląda :)))

    Hania

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...