24 stycznia 2016

Bakłażan faszerowany pomidorami i orzechami





Bakłażan lubi się z orzechami, czosnkiem, pietruszką. Z chęcią przyjmuje mocniejsze smaki, przechodzi aromatami przypraw, czym ostrzy sobie charakter. Jego kształt i zwarta struktura sprawia, że świetnie nadaje się do nadziewania. Przygotowanie faszerowanego bakłażana jest proste i nie zajmie zbyt dużo czasu, warto ugościć nim znajomych, niech poczują sytość w brzuchach i konkretny smak na języku.

Bakłażan faszerowany pomidorami i orzechami
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 6 połówek suszonych pomidorów w zalewie (w sezonie sprawdzą się świeże)
- 2 łyżki orzechów nerkowca lub włoskich
- 1 cebula
- duży ząbek czosnku
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta kurkumy
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki startego twardego sera (twardy, np. dziugas, bursztyn, grana padano)

Bakłażana przekrój wzdłuż. Każdą połówkę natnij dookoła 1 cm od brzegu (uważaj, żeby nie natknąć skórki). Natnij środek w kratkę i wydrąż łyżką miąższ. Powstałe dwie łódki posmaruj olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika (200 st.) na około 20 minut.
Na suchej patelni lekko upraż orzechy, po czym odstaw.
Drobno posiekaną cebulę wrzuć na rozgrzany olej i smaż na małym ogniu kilka minut. Dodaj przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i odłóż na talerz. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Duś kilka minut aż zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokrojone w paski pomidory i przyprawioną cebulę. Na koniec dodaj posiekane orzechy, 2 łyżki startego sera i 1 łyżkę natki pietruszki.
Wyjmij podpieczone łódki bakłażanów i wypełnij farszem. Dociśnij nadzienie by było zwarte. Posyp pozostałym serem i zapiekaj 15 minut. Podawaj oprószone zieloną pietruszką. Są dobre zarówno na gorąco prosto z pieca, jak i na zimno. Jako dodatek możesz podać ryż lub kaszę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...