18 lipca 2013

Letni makaron z pomidorkami na 2 sposoby

Lato, lato! Tyle się dzieje. Dla tych, co zalatani i czasu nie mają, dwa klasyczne sposoby na szybki makaron z pomidorami. Z ich wersją mini. 
Danie gotowe na stole w 15 minut, może być?

Spaghetti z pomidorkami cherry i rukolą

Ugotować makaron. Pokroić pomidorki na pół, rukolę pociąć niedbale nożyczkami. Posiekać drobno czosnek i wymieszać go z łyżką oliwy z oliwek. Zetrzeć kawałek dobrego twardego sera (parmezan, grana padano, pecorino lub dziugas). Przełożyć makaron na talerze, wrzucić pomidory, polać je oliwą z czosnkiem, dodać więcej mocy świeżo mielonym pieprzem. Dorzucić rukolę i posypać serem. Mocne, świeże, pyszne. 

Taki posiłek przed ważnym spotkaniem nie jest wskazany, świeży czosnek może odwrócić uwagę od tematu ;) Ale jak się nigdzie nie wybieramy, 
to i lampka chłodnego białego wina zagra w tym zestawieniu.






























Druga wersja może nie jest tak atrakcyjna wizualnie jak pierwsza, ale dla tego kremowego smaku, makaron wart jest przyrządzenia.

Makaron z ricottą  i grillowanymi pomidorkami 

Pomidorki koktajlowe (tu: podłużne, pomarańczowe) przekroić na pół, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą z oliwek, posypać posiekanym czosnkiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem. Grillować kilkanaście minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. 
Ugotować al dente ulubiony rodzaj makaronu. Wymieszać z połową grillowanych pomidorów i oliwno-pomidorowo-czosnkowym sosem (pyszny!), który powstał podczas pieczenia. Dodać ricottę (1 czubata łyżka na osobę), trochę startego parmezanu, posiekane listki bazylii. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Rozłożyć na talerze, na wierzchu każdej porcji ułożyć resztę pomidorów i udekorować świeżą bazylią. Podawać natychmiast i zjadać ze smakiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...