23 marca 2014

Ciasto orzechowe (wegańskie)


























Podglądanie małych dzieci próbujących nowych smaków jest fascynujące. Z jaką ciekawością sięgają po nowe dla nich produkty, smakują czegoś po raz pierwszy w życiu i bez przerwy pytają "cio to?". Całe szczęście, że nie można wszystkiego spróbować, że ciągle jest coś, czego jeszcze nie znamy. Nowe przyprawy, warzywa, owoce, kombinacje, połączenia smaków, właściwości. 
Odkrywam ostatnio ciasta w 100% roślinne. Bez jajek, masła, mleka, bez cukru też. Trochę poczytałam i okazało się, że jest cała masa pomysłów na słodkie co nieco. Otworzyłam kolejne drzwi i weszłam do nieznanego mi wcześniej świata wypieków roślinnych z głośnym "łał!". Kolejne drzwi to wypieki bezglutenowe, ale te otworzę za chwilę, nie wszystko na raz.

Ciasto orzechowe
na podstawie przepisu na Pan di spagna z  książki "The wegan baker" Dunji Gulin. 
Lista składników dość długa, ale wystarczy je wymieszać, upiec i już gotowe. Lekkie, niezbyt słodkie, bezpretensjonalne ciasto, na sobotę czy niedzielę. Pasować też będzie na wielkanocny stół, bo skutecznie obniży ilość spożytych jaj. 

Składniki (tortownica 26 cm)
suche:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
- 1/2 szklanki mąki razowej (użyłam orkiszowej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 1 sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g posiekanych orzechów włoskich  
- 50 g słupków lub płatków z migdałów (oryginalnie orzechy piniowe)
mokre:
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1/2 kubka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 kubka syropu z agawy
- 2 łyżki brandy lub rumu
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 3/4 kubka posiekanych daktyli
dodatkowo:
- łyżka cukru pudru do posypania gotowego ciasta
- łyżka oliwy lub oleju kokosowego do natłuszczenia formy

Do jednego naczynia wsypać suche składniki i wymieszać, do drugiego wlać mokre i też wymieszać. Wlać mokre do suchych i wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników i równego rozprowadzenia bakalii w masie.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić oliwą lub olejem kokosowym. Nałożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć z formy dopiero jak całkiem wystygnie. Posypać cukrem pudrem.





























1 komentarz:

  1. ciasto troche się kruszy, szczególnie jak jest świeże. Dobrze się mrozi , po rozmrożeniu już sie nie kruszy.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...