9 sierpnia 2014

Mrożony sernik z masłem orzechowym
















































Masz ochotę na coś zimnego, ale niekoniecznie lody? Deser słodki, ale może nie zwykłe ciasto z płynącym w upale kremem? Mrożony sernik orzechowy to jest rozwiązanie. Rozwiązłe, nie dietetyczne i grzechu warte. Efektowne - przy minimum pracy i bez stania w kuchni przy nagrzanym piekarniku. Przygotowujesz dzień wcześniej, zapraszasz gości, częstujesz sernikiem i nie czekasz długo aż poproszą o dokładkę.

Pomysł pochodzi z jednej z książek znalezionych na targach książek kulinarnych. Wpadłam tam tylko na moment "pooglądać". Żeby nie wpaść w szaleństwo zakupów ustaliłam sobie limit: no dobra, mogę nabyć dwie. Było co oglądać, dotykać, wąchać. Wyszłam z pięcioma (w tym z dwoma komiksami japońskimi, a te się nie liczą, no nie?) i niedosytem. Mam słabość do książek kucharskich, tych pięknie wydanych z ładnymi zdjęciami. Mimo tego, że mnóstwo inspiracji do tworzenia w kuchni można znaleźć w internecie, to jednak wydane na papierze opowieści o jedzeniu dają ogromną przyjemność oglądania i czytania na kanapie. Marzy mi się własna książka, taka, którą chciałoby się zjeść.

Mrożony sernik z masłem orzechowym zrobiłam zgodnie z przepisem (zastępując jedynie polewę czekoladową świeżymi borówkami) zaraz po powrocie z targów do domu. Zaniosłam go do pracy, by przetestować tę nowość na kilkunastu osobach (dzięki!) i zebrać opinie. Po tygodniu przygotowałam znów ten sernik modyfikując proporcje i wyszedł jeszcze lepszy. Zmniejszyłam ilość masła i zwiększyłam ilość mascarpone, dzięki czemu wyszedł lżejszy i mniej masłowy. Zmrożony, delikatnie kremowy, z posmakiem orzechów. Idealny deser na letnią imprezę w ogrodzie!

Mrożony sernik z masłem orzechowym
(oryginalny przepis na Frozen peanut butter pochodzi z "Cheesecakes" The Australian Women's Weekly)
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm)
- 200 g ciastek (np. korzennych lub z kawałkami czekolady)
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- maliny, borówki, porzeczki do przybrania

Ciastka dokładnie pokruszyć/zmielić i połączyć z masłem. Formę natłuścić i wylepić masą spód i boki do wysokości 2-3 cm. Wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Masło orzechowe lekko podgrzać w małym rondlu i wymieszać ze śmietanką. Odstawić by przestygło.
Mascarpone wymieszać z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Połączyć serek z masłem orzechowym ze śmietanką.
Masę serowo-orzechową wylać na zmrożony spód. Na wierzchu ułożyć świeże owoce. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin/na noc. Jeśli nie dajemy owoców, to przed podaniem można polać porcję ciasta rozpuszczoną czekoladą, a co!
Podawać zmrożone. Nie liczyć kalorii.
_____________________________________________________
Dla tych, co kochają papier - kopalnia książek kulinarnych:
http://www.bookoff.pl/
http://www.booksforcooks.pl/
http://www.amazon.co.uk/ (dobre ceny + darmowa dostawa do Polski za zakupy powyżej 25 funtów).









Lekkie desery bez piekarnika vol 2

7 komentarzy:

  1. Świetny przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski :)
    Zgadzam się z Tobą - książki jednak mają w sobie coś takiego, czego w internecie próżno szukać :) Też nigdy się nie mogę opanować, i kupuję, kupuję... Choć dobrze wiem, że życia mi nie starczy, żeby wypróbować wszystkie przepisy z książek, które już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      muszę się przyznać, że rzadko gotuję według przepisów. książki są dla mnie bardziej pokarmem dla oczu i wyobraźni. przeglądam, czytam, potem odkładam je i idę do kuchni eksperymentować :)

      Usuń
  3. Jak to "zanioslam do pracy"???? I ja nic o tym nie wiedzialam????? :(((( Halinka

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Bardzo interesujący przepis

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...