7 lipca 2016

Bananowe muffiny BEZ (jajek, glutenu, mleka i cukru)

Walczę z apetytem na słodkie, ale nie jest lekko. W sezonie letnim owoców cała masa, jak szalona pochłaniam truskawki, czereśnie, maliny. Nie zawsze to wystarcza, bo od czasu do czasu przychodzi chęć na coś słodkiego, pieczonego. Nie kupuję słodkich bułek, ciast, ciasteczek, ale lubię upiec własne. I lepiej gdy mogę je od razu rozczęstować, inaczej podskubuję sama i znikają nie wiadomo kiedy. Szukając kompromisu między pokusą a rozsądkiem, wykombinowałam całkiem niezłe muffiny. Bez użycia jajek, mleka, glutenu i cukru. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego, więc można je uznać za "sałatkę" ;) i jeść bez wyrzutów sumienia. Muffinom słodyczy dodaje syrop z agawy i dojrzały banan (z poniższych proporcji nie wychodzą słodkie), siemię lniane wszystko ładnie spaja, więc się nie kruszą. Przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności. Zabieram je ze sobą do pracy, zjadam na drugie śniadanie popijając ziołową herbatą. Wtedy dzień nabiera rozpędu.

Muffiny bananowe
Składniki na 12 sztuk:
- 2 kubki* mąki bezglutenowej (użyłam mąki kokosowej, z ciecierzycy, ryżowej i trochę zmiksowanych migdałów ze skórką)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1,5 kubka mleka roślinnego 
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody (zastępnik jajek)
- 125 ml oleju rzepakowego
- 8 łyżek syropu z agawy
- 2 dojrzałe banany
- olej kokosowy do natłuszczenia formy

*kubek 250 ml

Wymieszaj mąki z sodą. W osobnym naczyniu lekko zmiksuj mleko, olej, syrop i siemię rozrobione z wodą. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj rozgniecione widelcem banany i wymieszaj.

Przełóż do formy do muffinów natłuszczonej olejem kokosowym, wyrównaj. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Przepis na tradycyjne muffiny Z glutenem, mlekiem, jajkami, w wersji wytrawnej znajdziesz tutaj.









Desery FIT

2 komentarze:

  1. Ja niestety też walczę z chęcią na słodkie. Od kiedy odrzuciłam śmieciowy pokarm,nie kupuję słodyczy, ale czasami, nawet często lubię sobie coś zdrowego przyrządzić.Z dodatkiem bananów piekę ciasteczka owsiane, muffinków nie znałam.Dzięki za ciekawy przepis.Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś musimy sobie radzić z pociągiem do słodkiego! Do owsianych bananów nie dodawałam, spróbuję następnym razem. Dzięki, Agnieszka :)

      Usuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...