Młode ziemniaki z pietruszką i migdałowym pesto
- kilkanaście ugotowanych młodych ziemniaków
- pęczek natki pietruszki (powinno być jej naprawdę sporo)
- 2 łyżki pesto z migdałów
- kilka kropli ostrego tabasco
Pesto z migdałów (można przechowywać w lodówce do tygodnia)
- 1 szklanka lekko podprażonych migdałów (dobrej jakości) bez skórki
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub łagodnej oliwy z oliwek
- po szczypcie soli i pieprzu
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Posiekaj pietruszkę, dość grubo, dodaj 2 łyżki pesto z migdałów i kilka kropli tabasco. Ziemniaki pokrojone w ćwiartki lub talarki wymieszaj z pietruszką*. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Możesz wykorzystać nadwyżkę ziemniaków z poprzedniego dnia, lekko je podsmażyć - to mniej zdrowa opcja, ale jakże pyszna.
*Nie jest to pesto pietruszkowe. W takim nać byłaby roztarta na miazgę (i pewnie zawierałoby czosnek), a tu chodzi o to, żeby spore kawałki zieleniny otulały kartofelki.
Jeśli lubisz ziemniaki, spróbuj także patatas bravas - tradycyjnego hiszpańskiego tapas (przepis tutaj).

pyszności:)
OdpowiedzUsuńno ba!
Usuńwygląda fantastycznie! dzięki za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń