Co by tu innego zjeść na śniadanie? Czasem zdradzam owsiankę. Choć dziś nie do końca.
Prosty omlet z białek z płatkami zbożowymi pamiętam z czasów studenckich, w wydaniu Ewci :) Soute - jest niskotłuszczowy i bogaty w białko. Idealny dla tych, co ćwiczą. Ja nic nie trenuję, a lubię go czasami zjeść. Wzbogacam wersję podstawową powidłami lub owocami i dulce de leche.
Uwielbiam dulce de leche! Przypomina kajmak, nieco zbliżone jest do masy krówkowej. Powstaje poprzez powolne podgrzewanie słodzonego mleka. Ma lekką konsystencję i karmelowo-mleczną słodycz, od której ciężko się uwolnić. Dulce de leche jest bardzo popularne w krajach Ameryki Łacińskiej i Hiszpanii. We Francji znane jako confiture de lait. Najlepsze jest argentyńskie dulce de leche Chimbote.
Omlet dla jednej osoby:
rozgrzać patelnię, posmarować minimalną ilością oliwy lub masła (na suchej będzie przywierać). Roztrzepać widelcem 2-3 białka ze szczyptą soli. Można dodać cynamonu. Na patelnię wsypać 2-3 łyżki płatków owsianych lub żytnich, zalać masą z białek. Piec z obu stron na złoty kolor. Nie zawsze wychodzi piękny i równy, ale co z tego. Podawać natychmiast po usmażeniu. Udekorować owocami i dulce de leche lub powidłami lub serkiem philadelphia i miodem etc.
Smacznego!
PS. Ewcia mówi, żeby dodać rozgniecionego banana do białek i płatków. Takie są jeszcze lepsze!
fantastyczny pomysł, a i zdjęcia bardzo ładne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOj Martita Martita Ty wiesz jak "ruszyć" slinianki. Pozdrowienia z Gdańska :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam Gdańsk, ktokolwiek się kryje za tym komentarzem :)
UsuńWygląda dobrze. Smakuje pewnie też jakoś. Jednak, hmmm...
OdpowiedzUsuńA może by tak prawdziwy omlet np. z groszkiem zielonym? Jadłem kiedyś. Był super!
:-))) Ciekawe kto, co?
hehe od razu poznaję! :)
Usuń