16 grudnia 2013

Chrupiące pierniczki

Święta już zaraz, ostatni moment na pieczenie pierników. Kojarzą się mocno z dzieciństwem, kiedy to wodze fantazji puszczały i cały stół lepił się od lukru i kolorowych posypek.

Taki oto przepis mam wypróbowany. Szybki, łatwy, a produkt pachnący. Cieniutkie, nieduże pierniczki są najlepsze. Zaraz po upieczeniu nie są twarde, a chrupiące. Na pewno je zjemy jeszcze przed świętami.

Szybkie pierniczki
(mała porcja, na 3 blachy)
- 1 kubek (300 ml) mąki pszennej
- 3 łyżki z czubkiem mąki pełnoziarnistej
- 6 płaskich łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 duże jajo
- 2 spore łyżki masła (50 g)
- 3 łyżki miodu (użyłam płynnego, lipowego)

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąki i cukier przesiać przez sitko. Dodać sodę, kakao i przyprawy, wymieszać. Lekko ciepłe, roztopione masło połączyć z miodem i wlać do suchych. Dodać jajko. 

Całość zagniatać aż powstanie zwarta kula. Ciasto nie będzie się kleić i sprawiać problemów przy dalszej obróbce. Podzielić je na trzy części. N
a blacie oprószonym minimalną ilością mąki rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek (2-3 mm). Wycinać dowolne kształty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 7 minut. 

Wystudzone pierniki zamknąć w szczelnej puszce. Jeśli ktoś lubi miękkie pierniki, to może włożyć do środka kawałek świeżego jabłka. Mi na tym nie zależy, więc tego nie robię, bo najbardziej lubię chrupiące, cieniutkie, pachnące.

Ozdabianie - temat rzeka! Jak kto lubi: lukrowane (cukier puder z odrobiną mleka lub soku z cytryny), czekoladowe (zygzaki z rozpuszczonej czekolady).

Miłej zabawy z pierniczeniem!


7 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis Kostek już cię cieszy że będzie piekł pierniczki :) Rośnie mi mały kucharz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mały słodki kucharz :) fajnej zabawy!

      Usuń
  2. Pytanie początkującej piernikary - czy te ciastka (mimo, że dobre zaraz po upieczeniu) dadzą radę przez tydzień (lub dłużej) przetrzymać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wytrzymają nawet dłużej!

      Usuń
    2. Pytalam 2 lata temu, zrobiłam dopiero wczoraj ;) pierniczki pyszne w smaku. Tylko z ciastem się kiepsko pracowało - kruszyło się i przerywało. Czego dać więcej/mniej, żeby było lepiej?

      Usuń
  3. A można by zamiast masła dać olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...