23 grudnia 2013

Makowiec z jabłkami (bez mąki)

Siała baba mak... i wiedziała jak upiec szybkie i łatwe ciasto makowe. Robię je od lat, dwa razy do roku, na święta. Wilgotne od jabłek, trochę słodkie, trochę kwaskowate. Lubię jak mak chrupie w zębach. Dobre na świeżo, a jak postoi kilka dni, to nic się z nim nie dzieje.

To ciasto jest wyjątkowe z powodu 3 składników: kwaśnych jabłek (z innymi, deserowymi nie będzie to samo), całych ziaren maku (musi chrupać) i cytrynowego lukru (słodki-kwaśny). Idealne połączenie.

Składniki (kwadratowa blacha o boku 22 cm):
- 300 g suchego maku (nie mielonego)
- 5 kwaśnych jabłek (1 kg), najlepiej renet
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 150 g miękkiego masła
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru pudru






Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce (buraczanej), skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. W dużej misce utrzeć mak, cukier, żółtka, masło, proszek do pieczenia. Dosypać kaszę manną, starte jabłka i wymieszać. Na samym końcu wmieszać piankę z białek. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 30-40 minut. Gdy z wierzchu będzie już zarumienione i po bokach będzie lekko odstawać jest gotowe. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i pokryć lukrem (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny). Przechowywać przykryte płócienną ściereczką. Podawać pokrojone w kwadraty.
Palce lizać!






4 komentarze:

  1. znakomite i zawsze wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie siedzi w piekarniku :) Mam tylko pytanie - po co przy tego typu wypiekach, bez mąki, dodaje się proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cały mak można zamienić na mielony?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto 👍 Pierwszy raz upiekłam 7-8 lat temu. Powtarzam co jakiś czas na święta czy inne okazje. Uwielbiam to chrupanie maku :) ❣️
    Cukier zmniejszam, jabłka to tylko szara reneta. Dodaję orzechy wloskie oraz skórkę pomarańczową, którą zamiast wysmażać w cukrze to po prostu zamrażam.
    Polecam, ponieważ całe ziarenka maku mają swój urok :))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...